Päivä Ivalossa on sama ko viikko Hawaijilla. - Vuotin Mitri

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Päivät eivät ole veljiä keskenään

Monta tyhjänpyyntireissua tuli tehtyä peräkkkäisinä päivinä Inarijärvelle Kaikennäköisiä ja -värisiä vaappuja tuli testattua. Millään ei tullut mitään.

Eräältä uistelureissulta kotiin palattuani keitin kahvit.  Kahvinjuonnin lomassa kirjoittelin sähköpostiviestin eräälle vaapun valmistajalle.  Tilasin ison läjän uusia vaappuja omilla toiveväreillä. Vaappumestari vastasi viestiin ja lupasi tehdä vaaput heti kun muut kiirelliset tilaukset oli saatu valmiiksi. Ajattelin keskittyä pari päivää kaikkeen muuhun.  Päivät venähtivät viikoksi. En edes muista, koska viimeksi olisin malttanut olla niin pitkän ajan pois vesien ääreltä.     

Lopulta kauan odotettu päivä koitti. Postimies poloinen oli pudottanut postilaatikkooni pahvirasian.
Avasin rasian ja ihailin uudenkarheita Onkimaton Uistimen väsäämiä vaappuja. Vaaput kiiltelivät auringossa. Ne tuoksuivat  tuoreelle uistinlakalle. Vaihdoin nopeasti rennon tuulipukuni kalastuskamppeisiin ja ajoin toyotalla Siskelin satamaan.  Satamassa lastasin kalastusvehkeet veneeseen  ja suunnistin järvelle.  Nanguvuono oli yllättävän tyyni. Ei pahemmin tuullut, ja aurinkokin lämmitti mukavasti. Sellainen on tähän vuodenaikaan harvinaista.

Viritin kolme vapaa pyyntiin. Sidoin siimojen päähän lenkkisolmulla uudet vaaput.
Tarkastin vaappujen uinnin. Kaikki näyttivät toimivan hyvin samassa vetonopeudessa.
Loppusyksystähän ei tarvitse enää kovin kovalla vauhdilla vetää eikä välttämättä käyttää kovin raskaita painojakaan. Kymmenen minuuttia kului vavan kärkiä katsellen. Sitten alkoi tapahtua.

Ensimmäinen tärppi oli kova. Väsyttelin taimenen veneen viereen ja arvioin kalan pituudeksi reilut viisikymmentä senttiä. Nostin kalan varovasti haavilla mitattavaksi. Mittanauha näytti tarkan mitan. Kalalla oli pituutta 51 settiä. Ensimmäinen mittakala oli veneessä. Muutaman minuutin  päästä keskimmäinen vapa niiasi. Väsyttelin toisenkin kalan veneen viereen ja näin, että se oli vähän aiempaa isompi.  Koukkasin taimenen haavilla ylös Mittasin kalan pituudeksi 62 senttiä. Kalan kyljissä olleista jäljistä päättelin sen uineen vähän aikaa sitten  verkon läpi. Kelasin loput siimat vaappuinen ylös ja ajoin takaisin satamaan. 


-Harjus-Antero
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti