Päivä Ivalossa on sama ko viikko Hawaijilla. - Vuotin Mitri

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Taimen ja hauki

Työkiireiden ja muiden velvollisuuksien takia en ole ehtinyt vielä juuri kalastamaan. Muutamia lyhyitä reissuja on tullut tehtyä, mutta niistäkään en ole saanut aikaiseksi minkäänlaista tekstiä blogiin. Mutta kesähän on vasta alussa – ainakin täällä pohjoisessa. Monet pitävät juhannusta keskikesän juhlana, mutta mielestäni kesä alkaa vasta juhannuksen jälkeen.

Pitkän talven tuli aikana tuli hankittua paljon erilaisia vaappuja ja uistimia. Jaksoin silti vielä odottaa innokkaasti perinteisiä Onkimaton-Uistimen testivaappuja, jotka saapuivat torstaina. Vaaput nähtyäni päätin lähteä kesän ensimmäiselle testireissulle. 

Reissu osui lauantaille. Perjantainakin olisi voinut jo lähteä, mutta kova tuuli olisi haitannut liikaa.  Perjantai sattui vieläpä olemaan kuukauden kolmastoista päivä. Yleisen takauskoisen käsityksen mukaan se on epäonnen päivä. Lähdin siis reissuun vasta lauantaiaamuna. Vähän ennen yhdeksää saavuin Siskelin satamaan. Satamassa viritin kahteen vapaan uudet testivaaput. Käynnistin moottorin ja ajelin Nanguvuonolle. Vuonolla aloitin uistelun.

Laskin ensimmäisen vaapun veteen. En ehtinyt edes kunnolla laskea toista vaappua pyyntiin, kun huomasin ensimmäisenä lasketun vavan olevan jo mutkalla. Taimen heitteli veneen perässä komeita voltteja. Hidastin vauhtia hieman, jotta kala rauhottuisi.  Taimen rauhoittui, ja väsytys onnistui nopeasti. Nappasin kalan haavilla veneeseen, ja näin oli kesän ensimmäinen mitat täyttävä taimen veneessä. 

Laskin vaaput uudelleen pyyntiin, ja taas oli kala kiini. Kala tuntui heti isommalta. Se ei käynyt edes pinnassa. Melko nopeasti huomasin, että siiman päässä taisteli hauki. Hetken jo pelkäsin uistimen menetystä, mutta onneksi hauki oli tarttunut vaapun peräkoukkuun.  Lopulta sain nostettua väsyneen hauen haavilla veneeseen. 

Hienosti alkanut reissu sai odottamattoman käänteen, kun moottorin ohjauskahva yllättäen katkesi ja lipesi kädestäni veteen. Sinne meni, totesin. Sammutin moottorin ja kelasin siimat ylös. Käynnistin moottorin uudestaan ja ohjasin venettä  moottorin kopasta käännellen. Paluumatka satamaan sujui hitaasti mutta varmasti.

Kaloja peratessani löysin hauen mahasta taimenen poikasen ja mepsin lipan.


-Harjus-Antero2 kommenttia: