Päivä Ivalossa on sama ko viikko Hawaijilla. - Vuotin Mitri

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Portin Henkan hirmuinen taimen


Kesän kalastuskausi on saatu käyntiin jo Ivalossakin. Paikallisten juttujen mukaan kala on kylmästä säästä huolimatta syönyt hyvin. Tähänastisen kesän komein mittataimen nousi torstaina Jaskankoskelta, joka sijaitsee Keväjärven itäosissa. Kyseinen joki taitaa olla viralliselta nimeltään Myllykoski, mutta sitä on kutsuttu Jaskankoskeksi jo ainakin 15 vuoden ajan. Koski nimettiin uudelleen rannalla asuneen Jaakko-nimisen miehen mukaan. Jaakko omisti asuintonttinsa lisäksi suuria alueita myös joen rannalta. Hän piti kalavesiä hallussaan yksinvaltiaan ottein ja hääti systemaattisesti mailtaan kaikki luvatta kalastaneet pikkupojat.

Samainen Jaska piti paikalla myös kalanviljelylaitosta. Laitoksellaan hän kasvatti kirjolohia, joihin jossain vaiheessa iski ilmeisesti lohiloinen. Tämä sai norjalaisen ympäristöjärjestön huolestumaan alueen lohikannasta: järjestö pelkäsi gyrodactyluksen leviävän aina Jäämerelle saakka. Pitkien painostustoimien jälkeen Jaska joutui sulkemaan laitoksensa lopullisesti. Tarinan loppu oli kuitenkin onnellinen, sillä Jaska sai elinkeinonsa lopettamisesta uskoakseni kohtuullisen korvauksen.

Jaskankoski on matala ja vuolasvirtainen joki, joka laskee Könkäänjärvestä Inarijärven Siskelilahteen. Alue on pitkään ollut vähintään Keväjärven suosituin kalastuspaikka. Paikan päälle pääsee helposti autolla. Siskelilahden puoleinen pää on edelleen yksityisomistuksessa, mutta ylempänä valtion maata riittää laajalti. Auto kannattaakin jättää Nellimintien varteen, josta joelle kävelee viidessä minuutissa. Lyhyehkössä koskessa on yksi isompi suvanto, joka on ottipaikan maineessa. Suvannosta saa hyvänkokoisia harjuksia, taimenia ja tietysti ahvenia. Toisinaan uistimeen tarttuu myös pikkukaloja vaaniva hauki. Takavuosina joesta sai myös kalanviljelylaitokselta karanneita kirjolohia. Parikiloiset kirjolohet söivät hyvin ja olivat siiman päässä kovia taistelijoita. Viimeiset kasvatuskalat vedettiin ylös 2000-luvun alussa. Sen jälkeen pääkohteena ovat olleet taimenet.


Itse olen kalastanut Jaskankoskella enemmän kuin missään muualla. Jos kaikki joella vietetyt kalastustunnit laskisi yhteen ja jakaisi päiviksi, yhtämittaista kalastusaikaa kertyisi varmasti ainakin puoli vuotta. Kovinkaan isoja kaloja en ole kuitenkaan onnistunut koskelta saamaan. Vuonna 2000 sain perholla noin 1,5-kiloisen taimenen. Viisi vuotta myöhemmin mustapilkkuiseen mepsiiini tarttui niin ikään mitat täyttävä taimen, jonka painoksi arvioitiin vajaat puolitoista kiloa. Molemmat kalat sain joen ainoasta suvannosta. Tarinoita isommistakin kaloista kuulee säännöllisesti. Viimeksi sellainen kantautui korviini kolme päivää sitten. Suhtauduin juttuun alun perin skeptisesti, mutta kuvat nähtyäni ei auttanut muu kuin uskoa.

Hirmuinen taimen oli tarttunut koukkuun joen Siskelilahden puoleisessa päässä. Kalastajana oli blogin lukija Henkka Portti. Tätä kirjoittaessani en tiedä, millaiseen uistimeen taimen tarttui, tai millaisen väsytysprosessin jälkeen kala haavin perukoille saatiin. Eiköhän Henkka itse anna pian lisätietoja aiheesta. Kalastajilla ei ollut mukana puntaria tai mittaa, joten tarkkoja tietoja kalan koosta ei voi antaa. Saamamiehet arvioivat taimenen kooksi noin 3,5 kiloa. Mittakaavana käytetyn lehden pituus kulmasta kulmaan on noin 70 senttiä, joten mistään pienestä kalasta ei siis ole kyse.

Henkan kala 3.6.2010


Vertailun vuoksi kesällä 2005 saamani taimen

Joka tapauksessa kaikkien aikojen kalakesä on viimeistään nyt avattu komeasti. Jääkö Henkan taimen kesän suurimmaksi? Saako joku suuremman hauen kuin Vuotin Mitri? Kuka löytää eksoottisimman kalastuspaikan? Omia kalajuttuja ja -kuvia voi lähettää osoitteeseen akinarkisto(at)gmail.com.

P.S. Blogin ylläpitäjistä kaksi on tällä hetkellä Päijänteella kalastamassa. Millaisia saaliita Suomen toiseksi suurin järvi antaa? Se selvinnee lähipäivinä Koko Kesä Kalassa -blogista.

4 kommenttia:

  1. Komea on kyllä kala, vaan nyt täytyy hieman jarrutella arvioita. Kuvista päätellen ei kala olisi puntarin neulaa varmasti paljoa 2,5kg yläpuolelle heilauttanut. Tästä on kyllä hyvä alkaa, kalakesä näyttää varsin lupaavalta. Kuhan tässä pikkuhiljaa kerkeän itsekkin jokivarteen, niin kisa kalakuninkuudesta nousee uusiin sfääreihin.

    VastaaPoista
  2. Jo vain on makea mollukka! Kunpa vain itsekin pääsis pian kalastelemaan...

    VastaaPoista
  3. Mainittakoon anonyymille sen verran, että reissun jälkeen kävin erään asiantuntian luona (Lapin Sami, en tiedä onko tuttu) painon katsomassa ja fileeraamassa/keittopaloiksi pilkkomassa ja vakuumiin pakkaamassa ja painoa oli vajaa 3,2kg.

    VastaaPoista