Päivä Ivalossa on sama ko viikko Hawaijilla. - Vuotin Mitri

lauantai 11. elokuuta 2012

Sisnapussillinen Harjuksia ja Tolokun Taimen

Mitri oli saapunut jo edellisenä viikonloppuna Ivaloon ja minäkin ajelin paikan päälle palauduttuani Nuortin seikkailusta. Kalallehan se oli tietenki lähdettävä. Hain Mitrin kotoaan. Kävimme samalla tutustumassa, Mitrin naapurissa sijaitsevaan, Keväjärven Tsasounaan

En tiedä johtuiko tästä hengellisestä kokemuksesta vai mistä, mutta kalareissumme osoittautui menestyksekkääksi. Mietittiin myöhemmin nuotiolla, että ehkä jokainen kalareissu pitäisikin aloittaa samalla tavalla.Lähdetiin ajelemaan kohti Nellimiä. Ilta oli jo pitkällä. Mitrin mukaan keli lupasi hyvää, sillä lämpimän päivän jälkeen, ennen auringonlaskua, tapahtuu yleensä runsaasti hyönteisten kuoriutumisia.

-Silloin on reagoitava nopeasti ja vaihdettava siiman päähän sopiva jäljennös kuoriutumassa olevasta hyönteisestä, Mitri lisäsi.


Noin 30 kilometrin jälkeen oltiin perillä. Jätettiin auto metsäautotien varteen, pakattiin reput ja lähdettiin etenemään oletetun joen suuntaan. Muutaman suon ja hakkuuaukean jälkeen joki jo näkyikin. 

Kalojen pintomisia näkyi paljon. Hyvältä vaikuttaa - Mitri taisi olla oikeassa kuoriutumispuheissaan. Vavat kuntoon ja kalastamaan.


Sovittiin kalapaikat. Mitri aloittaisi nivan yläpuoleta ja minä alapuolelta. Kolmas heitto ja siiman päässä pomppi 40 senttinen taimenen poikanen. Vapautin kalan ja nappasin seuraavaksi ahvenen. Sivusilmällä huomasin, että Mitrilläkin näkyi vapa lupaavasti nyökkäävän.

Lähestyttiin toisiamme. Mitrillä tuntui olevan oikea perho, sillä kalaa tuntui nousevan koko ajan.


Kummallakaan ei tietenkään ollut minkäänlaista puntaria mukana, mutta saattoipa suurin harjus (noin 49-50 cm) rikkoa, jopa Kippuran tämän kesän harjusennätyksenkin.Peratiin kalat ja keitettin kahvit. Kalastushalua uhkuen, päätimme kävellä vielä seuraavallekin joelle. Kartan mukaan sinne olisi matkaa noin kolme kilometriä.


Taidettiin heittää muutama ketunlenkki, sillä matka tuntui ennakkoon arvioitua pidemmältä. Joki vaikutti hieman vuolaammalta kuin edellinen, mutta pintomisia näkyi täälläkin. Mitri käveli kosken niskalle. Minä jäin alapuolelle. Nappasin muutaman komean harjuksen ja alamittaisen taimenen.

Meinasin lähteä jatkamaan eteenpäin, kunnes kuulin kosken pauhun läpi vienon äänen. Epäilin äänen olevan mielikuvitukseni  tuotetta tai kuuluvan matkapuhelimestani. Tarkistin puhelimeni - ei verkkoa. Pian kuulin äänen uudestaan, tällä kertaa hieman voimakkaampana. Mietin, että vosiko se olla Mitrin ääni. Mies lienee avun tarpeessa.

Pompin kiveltä toiselle ja tulin joen rantaan. Vitikon välistä näin, että Mitrillä on kunnon kala siiman päässä - jäykkä vapa näytti kumartavan kuin markiisi Ranskan hovissa. Etenin nopeasti Mitrin luokse. Kiihtynyt mies kertoi, että kala on iso ja, että se on kiertänyt siiman kiven ympärille. 

Päätettin ottaa rauhallisesti. Mitri väsytti kalaa, minä etsin parasta mahdollista haavimispaikkaa. Kala lähestyi pikku hiljaa. Tunnistin kalan taimeneksi. 

Rannan lähestyessä kala lähti kuitenkin kovaan syöksyyn kohti koskea. Jarru huusi, Mitri huusi, kalakin olisi varmasti huutanut jos olisi osannut - näinkö tämä taas päättyy. 

Hieman ennen koskea nielua kalan syöksy hiipui - se oli väsynyt. 

Mitri kelasi varovasti kalaa lähemmäksi. Taimen pomppasi viimeisen kerran korkealle ilmaan. Aika tuntui pysähtyvän - auringon viime säteet kimposivat kalasta meidät häikäisten - se oli taimenen joutsenlaulu.

3 kommenttia:

 1. Kovin on mystistä hommaa kun paikoille ei nimiä kerrota :D Ja voi pojat miten komea taimen. ja harjuksissakaan mitään valittamista ole, tosin sen verran oikaisisin, että vaikka Kippuran harrikin oli varsin komea ja kookas yksilö, niin kesän harjus-ennätys tosin vielä taitaa olla Karjalais-Markun hallussa 1,6Kg yksilöllä. Feistuubista löytyy vishin kuvakin.

  -Pastori

  VastaaPoista
 2. Pics or didnt happened... Komee taimen vaan en minä kuitenkaan pidä käsiä suorina kuvaa otettaessa. On niin hankala arvioida todellista kokoa! Menee varmasti minun taimenten ohitte.

  VastaaPoista
 3. Vaikea se kuvasta arvioida, mutta kyllä se Kippuran harjus oli isompi. Ile

  VastaaPoista